Дисциплините

Индивидуален старт

Дистанцията е 20 км за мъже и 15 км за жени. Състезателите правят пет обиколки по трасето като стрелят четири пъти — първата и третата стрелба са в положение легнал, втората и четвъртата в положение прав. Състезателите стартират на равни интервали от по 30 секунди. Всяка грешка в стрелбата се наказва с една наказателна минута, която се добавя към времето на състезателя. Победител е състезателят с най-добро време. Това е най-старата дисциплина в съвременния биатлон.

Спринт

Дистанцията е 10 км за мъже и 7,5 км за жени. Състезателите стартират на равни интервали от по 30 секунди, но има само две стрелби - първата в положение легнал, а втората - в положение прав. За всяка грешка в стрелбата се пробягват допълнителни 150 м в специално обозначена за целта обиколка извън основната писта. Победител е състезателят с най-добро време.

Преследване

Дистанцията е 12,5 км за мъже и 10 км за жени. Състезателите стартират по реда и с разликите във времето от крайното класиране на спринт или индивидуален старт проведен в предишен ден в рамките на същото състезание. Ако "квалификационното" състезание е индивидуален старт разликите се делят наполовина. Стартират първите 60 в класирането от предишната дисциплина. Наказанието за всеки пропуснат изстрел е една допълнителна обиколка от 150 м. Победител е този, които пристигне първи на финала.

Масов старт


Дистанцията е 15 км за мъже и 12,5 км за жени. Най-новата индивидуална дисциплина. Право на старт имат 30-те най-добри биатлонисти за сезона или за момента в зависимост от точките им за световната купа. На световни първенства и олимпийски игри стартовият списък се определя по сложни правила отчитащи както временното класиране за световната купа така и класирането на тещущото състезание. Всички състезатели стартират заедно. Провеждат се четири стрелби - първите две в положение легнал, след това две в положение прав. За всеки сгрешен изстрел се бяга наказателна обиколка от 150 м. Провежда се за пръв път през 1997 г на състезанията за световната купа в Новосибирск. В програмата на световните първенства масовият старт е въведен през 1999 в Холменколен а на олимпийски игри през 2006 в Торино.

Щафета

Дистанцията е 4 x 7,5 км за мъже и 4 x 6 км за жени. Отборно състезание, при което четири състезателя от една нация се движат по трасе от 2,5/2 км с две стрелби. След изминаването на дистанцията от един състезател, стартира друг състезател от същия отбор. В тази дисциплина при всяка стрелба са позволени три допълнителни патрона, като наказанието за пропусната мишена е допълнителна обиколка от 150 м. Победител е този отбор, чийто последен пост пристигне първи на финала.

Смесена щафета

Най-новата дисциплина. Отборно състезание в което участват две жени а първите два поста по 6 км и двама мъже на последните два по 7.5 км. Във всяко друго отношение правилата са същите както и при обикновената щафета — по две стрелби на пост — от положение легнал и прав с по три допълнителни патрона и наказателна обиколка от 150 м за пропусната мишена. За пръв път смесена щафета е проведена през сезон 2002/2003 в Руполдинг като тогава дистанцията е 4 x 4,8 км. Първата смесена щафета на световен шампионат е през 2005 в Ханти-Мансийск.

Отборно състезание

От 2004 г. не се използва в международни състезания. За всеки отбор стартират по четирима състезателя, но за разлика от щафетата всички стартират едновременно. Извършват се четири стрелби — първите две от положение легнал, последните две от положение прав като на на всяка стрелят по двама състезателя от отбор. В случай на пропуск наказателните обиколки се изпълняват или от състезателите които не стрелят в момента или от целия отбор в зависимост от правилата за конкретното състезание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар