Нашите успехи

За първи път български биатлонисти се появяват на игрите в Лейк Плесид през 1980 г. Представят ни Юри Митев и Владимир Величков. В Сараево’84  четирима наши биатлонисти участват в игрите, но не влизат в петицата. На игрите в Калгари през 1988 г. страната ни участва с петима спортисти - Красимир Виденов, Христо Воденичаров, Христо Ковачки, Владимир Величков и Васил Божилов. Всички обаче се класират извън първата десетката.  В щафетата обаче българският отбор заема осмо място.

Женският ни отбор дебютира на игрите в Албервил през 1992 г. На 7,5 км Надежда Алексиева е 4-та, а на 15 км 5-та. Място сред най-добрите 10 намира и Силвана Благоева – осма на 7,5 км. Щафетата ни 3 по 7,5 км - Алексиева, Благоева и Ива Шкодрева, се класира на 4-то място. Другите ни биатлонисти Мария Манолова, Вера Вучева, Спас Галев, Бойко Попов, Красимир Виденов, Христо Воденичаров и Спас Златев остават назад в класирането. На следващите игри в Лилехамер (1994 г.) Ива Шкодрева се класира 11-та. Останалите ни 18 спортисти отпадат още в квалификациите.

Първата олимпийска титла за България печели Екатерина Дафовска на 15 км в Нагано’98, а на същата дистанция Павлина Филипова е 4-та. Втори медал от Олипиада за страната ни печели Ирина Никулчина  - бронз на 10 км преследване от игрите в Солт Лейк Сити (2002 г.). Тогава Дафовска е 5-та на 15 км, 10-та на 10 км преследване и 15-та на 7,5 км. На престижното 4-то място се класира и щафетата ни на 4 по 7,5 км.

През 2012 г. в словашкия зимен център в Осръбле Ния Димитрова става европейска шампионка за девойки в спринта. Младата ни надежда печели и бронзов медал в преследването на европейското първенство и само един грешен изстрел я лишава от трето отличие в дългата дистанция. При мъжете Красимир Анев също се отличи с два медала от шампионата на континента, който се проведе в Риднаун. Състезателят ни се класира втори в преследването на 12,5 км. и трети в индивидуалния старт на 20 км.

Няма коментари:

Публикуване на коментар