Историята

Биатлонът е зимен спорт, съчетаващ ски бягане съчетано със стрелба. През годините набира популярност като упражнения за военни. Първият ски-клуб по биатлон е основан през 1861 г. в Норвегия. Този спорт е популярен преди всичко в страните от северна, централна и източна Европа, в това число и в България. Като най-успешни страни за цялата история на биатлона са Германия, Норвегия, Русия, Франция и Швеция.

За първи път биатлонът е  демонстриран на Олимпиадите през 1924 г.28 години по-късно през 1948 г. е образувана Международната федерация по модерен пентатлон и биатлон. През 1954 г. е одобрен от Международния олимпийски комитет (МОК), а на среща на МОК в София през 1957 г. индивидуалният старт е предложен за влизане в олимпийската програма.

През 1958 г. се провежда първото Световното първенство в Заалфенден, Австрия. От Игрите през 1960 г. в Скуо Вали биатлонът е включен в програмата на зимните олимпийски игри. Там се провежда единствено индивидуален старт на мъжете, а  олимпийски шампион става шведът К. Лестандер.

През 1978 г. за първи път се провежда световна купа от пет състезания. През 1982 г. е организирано Европейско първенство за жени, а световен шампионат за дамите е организиран едва през 1984 г. в Шамони, Франция. От 1989 г. световните първенства за мъже и жени са обединени, а през 1992 г. жените дебютират на олимпийските игри в Албервил.

От 1993 година всички главни състезания и световното първенство преминават под егидата на Международния съюз по биатлон (IBU - International Biathlon Union). От 1996 г. се провеждат летни световни първенства по биатлон.

В началото на 21 век 57 страни членуват в IBU, в световната купа от девет състезания участват над 30 страни, a над 40 участват на световни първенства и олимпийски игри.
В момента в биатлона има 7 състезателни дисциплини:

o    Индивидуален старт
o    Спринт
o    Преследване
o    Масов старт
o    Щафета
o    Смесена щафета
o    Отборно състезание

Няма коментари:

Публикуване на коментар