Правила

В биатлона са разрешени всички техники на ски бягане. На практика всички съвременни биатлонисти използват т. нар. кънковиден стил.

При натискане на спусъка, пръста на състезателя трябва да преодолява усилие от минимум 500 г. Забранени са всякакви оптични мерници и приспособления за оптично увелиение включително контактни лещи. Калибърът е 5,6 мм или .22" (до 1977 е използван калибър 7,62 мм), а скоростта на куршума не трябва да е по-голяма от 320 км/ч. Отделните пълнители могат да съдържат максимум 5 патрона като при щафета е разрешено да се носят допълнителни патрони в отделен пълнител или специално устройство за целта.

На стрелбището разстоянието до мишените е 50 метра (до 1977 г 100 метра). Диаметърът на мишената при стрелба прав е 115 мм., а при легнало положение 45 мм. Мишените традиционно са 5 в черен цвят, като при улучването им се затварят от бял клапан, което позволява на публиката да следи стрелбата. Във всички видове състезания, без щафетата, на стрелбището спортистът разполага с 5 патрона за всяка отделна стрелба като и петте могат да са в един пълнител. При щафета могат да се използват до три допълнителни патрона като всеки от тях се зарежда поединично.

Няма коментари:

Публикуване на коментар