неделя, 14 февруари 2021 г.

Жаклен защити титлата си в преследването

За втора поредна година Емилиян Жаклен (Франция) спечели златния медал в дисциплината преследване на 12.5 километра на Световното първенство по биатлон. По този начин той се присъедини към Оле Ейнар Бьорлндален, Рико Грос и Мартен Фуркад, в групата на атлетите успели да защитят титлата си в тази дисциплина.

Французинът, който взе бронза в сприна, стигна да успеха след една безгрешна и изключително скоростна стрелба, която му позволи да завърши на 7.3 секунди пред втория Себастиан Самуелсон (Швеция), който надви във финален спринт носителя на големия кристален глобус от последните два сезона Йоханес Тингес Бьо (Норвегия). За шведът това е втори сребърен медал в дисциплината преследване от голям шампионат, след като той постигна това и по време на Олимпийските игри в Пьончан 2018. Самуелсон, който бе осми в спринт, завърши надпреварата с 20 свалени мишени, докато норвежкият му съперник направи две наказателни обиколки и се придвижи с две позиции нагоре спрямо класирането си от спринта.

Големият удар на Жаклен дойде по време на третата стрелба, когато той се възползва от пълното безветрие на стрелбището по време на своята визита. Точно когато той потегли по четвъртата обиколка, скоростта на вятъра рязко се увеличи, което забави неговите преследвачи, като част от тях допуснаха и грешки.

Световният шампион от спринта преди два дни Мартин Понсилуома (Швеция) се смъкна до 13-а позиция, след като направи общо шест наказателни обиколки от по 150 метра всяка. Лидерът в класирането за малкия кристален глобус преди днешния ден Стурла Холм Легрейд (Норвегия), днес завърши шести с един пропуск, след като потегли седми.

Двамата българи Владимир Илиев и Димитър Герджиков остана съответно 38-и и 59-и, с по четири и шест пропуска. Изоставането на Герджиков дори бе толкова голяма, че той бе застигнат с една обиколка от Жаклен и съответно бе спрян от участие още преди последната си стрелба. Освен него, представителят на домакините от Словения Клемен Бауер също не завърши.

В генералното класиране за Световната купа водач със 797 точки остава Тингес Бьо, втори със 719 е Легрейд, докато трети с 625 е по-големият от братята Бьо – Тарей, който днес завърши 14-и след пет допуснати грешки. В битката за малкия глобус в дисциплината Легрейд продължава да води с 239 пункта, втори с 230 е Жаклен, а тройката с 221 затваря Тингес Бьо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар