неделя, 23 декември 2012 г.

Олимпийската шампионка Анастасия Кузмина, която България прокуди



Катя Дафовска можеше да не е единствената ни олимпийска шампионка от зимни олимпиади, ако преди години родната федерация по биатлон беше проявила малко далновидност и беше показала малко разбиране от този спорт. Анастасия Кузмина от Словакия спечели сензационно спринта при жените на Олимпиадата във Ванкувър, Канада през 2010 г., а след това взима и сребърен медал от преследването.  

Малко преди феноминалните си постижения Кузмина иска да стане българка и да се състезава във Ванкувър за нашата родина. Разбирачите от родната федарация по биатлон тогава обаче я определят, като безперспективна и отхвърлят нейното предложение.

Така изпускаме на готово златен и сребърен медал от зимна олимпиада. Успехите на Кузмина далеч не свършват с олимпийската и титла и тя има победи, както в спринта, така и в преследванията за Световната купа по биатлон.  

Офицерът от полицията на Словакия е родена в Русия през 1984 г. За първи път Кузмина се появява в професионалния биатлон през 1999 г. Преди това се е занимавала със ски бягане, фигурно пързаляне и дори карате. От далечната 1999 г. до сега Кузмина има огромна заслуга за развитието на биатлона в Словакия. Не случайно дори и през този сезон Кузмина продължава да е сред световния елит, нещо немислимо за нашите дами през последните години. 

Николай Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар