четвъртък, 5 юни 2014 г.

Грандиозен скандал в родния биатлон

Бившият и бъдещ треньор на националния отбор по биатлон Николай Захаров отсъства постоянно от тренировки по време на лагери, не води статистика, не следи изстрелите и докато състезателите се целят в мишените. Това са част от шокиращите факти, които сподели днес в Пресклуб "България" най-добрият ни състезател при мъжете Красимир Анев.

На пресконференцията присъства и неговият брат Георги. Анев е с много добър старт на кариерата си при мъжете през 2008 г. с треньора Георги Фъртунов, 6-о място на ЕП, спечелена квота за Олимпиадата 2010 във Ванкувър и прилично представяне /две 25-и места/. След това ръководството на федерацията е сменено и за председател е избрана олимпийската ни шампионка от Нагано98 Екатерина Дафовска. За национален треньор е назначен Н. Захаров, с когото Кр. Анев записа успешен първи сезон – 2 медала на Европейско първенство, 3 медала на Универсиада. "След това нещата се обърнаха на 180 градуса. Започнаха своеволия от негова страна", припомни си биатлонистът. "На рождения ми ден през 2011 г ми заяви: "Готви се за лош сезон, защото е пълнолуние". Това треньор ли е или астролог?", попита Анев.

Още други стресиращи епизоди разказа Красимир Анев, който между впрочем днес сложи край на 2-годишното си мълчание, за да се опита да намери разрешение на проблема в самата федерация, но вече е загубил надежда, след като веднъж отстранен, Захаров ще бъде върнат. Още в началото на конфликта състезателят най-напред търси разбиране от председателя Дафовска. Тя сметнала, че това са капризи на Анев. Той се явява пред Управителния съвет. На заседанието са повикани и другите национали. Това става преди година. Взето е решение през последния сезон - 2013/2014 начело на отбора да бъде Георги Фъртунов. "Малко по-късно се проведе общо събрание на федерацията и бяха сменени членовете на Управителния съвет", подчерта Кр. Анев. Заради Захаров отбора напуснаха Мартин Богданов и Нина Кадева, допълни Анев и заяви, че другите състезатели са на същото мнение, но няма какво да направят.

Захаров е отмъстителен, Дафовска много държи на него, заяви биатлонистът. На пресконференцията стана ясно, че Захаров договаря доставките на ски. "За Олимпиадата в Сочи ни бе казано, че нямаме ски, защото го няма Захаров", разкри Кр. Анев. "20 дни преди Олимпиадата Дафовска говореше, че състезателите не слушат треньорите и най-грешното нещо е смяната на Захаров", продължи Краси Анев.

Той е притеснен за следващия сезон, защото въпреки че от министерството има право на индивидуално финансиране, много трудно може да продължи в биатлона извън националния отбор, изцяло на самостоятелна подготовка с личния си треньор Фъртунов. Причината е, че затова се искат сериозни средства, но има и още нещо – самостоятелна подготовка с друг треньор е невъзможна, тъй като Захаров иска да се следва само неговия план. С него не виждам как ще работя, каза Анев. Предстоят му разговори с федерацията за бъдещето му.

БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар