петък, 7 февруари 2014 г.

Откриха олимпиадата в Сочи (СНИМКИ)

Светът вече е олимпиада. Скиорката Мария Киркова развя българския трибагреник в Сочи по време на откриването на Олимпийските игри.

На трибуните, сред повече от 60 държавни глави бе и министър-председателят на България Пламен Орешарски. Премиерите на няколко от водещите световни сили, включително и президентът на САЩ Барак Обама не присъстваха на церемонията.

Церемонията започна с клип на азбуката, като всяка една буква представляваше символи от руската култура. Последва обратно броене и начало на второ действие на частта - "Гласовете на Русия" и операта "Княз Игор" на Бородин. Емблемата на игрите - момиче на име Любов полетя над красотите на Русия - Байкал и Камчатка.

В края на тази първа част, във въздуха бяха издигнати пет цветя, които разцъфнаха и образуваха олимпийските кръгове. За жалост на домакините, едно от тях не успя да разцъфне и един от кръговете бе по-малък от останалите.

Следващата част включваше химна на Русия, последван с издигането на знамето. Петимата, които издигнаха знамето бяха космонавти, сред които втората жена летяла в космоса Светлана Савицкая, както и Тодор Николаевич.

След това започна парадът на нациите. Всяка една страна делегира свой представител, който гордо носеше националния флаг. Нациите влизаха по азбучен ред, с изключение на Гърция, която влезе първа, тъй като първата Олимпиада се е провела там, както и Русия, която бе последната нация, тъй като е домакин на събитието. Българският знаменосец Мария Киркова поведе родните олимпийци в Сочи.

След това зрителите се зарадваха на талисманите на игрите - Полярна мечка, Леопард и Заек, които се появиха на фон на музиката от "Ну, Погоди!". Веднага след това домакините пуснаха мини-филм, който ни пренесе в различни епохи, всички свързани с историята на Русия.

Последва страхотно шоу, подкрепено с невероятна хореография благодарение на десетки гимнастици, акробати и танцьори, които изобразиха още символи на местната култура. Балет майсторите преведоха зрителите през историята на великия автор Лев Толстой - "Война и мир". Последва елемент, наречен "Време напред", което остави без дъх 40 000 зрители по трибуните на Олимпийския стадион "Фишт".

Последва реч на президента на организационния комитет на "Сочи 2014" Дмитрий Чернишенко и на президента на МОК Томас Бах.

"Обявявам за открити Олимпийските игри в Сочи", заяви президентът на руската федерация Владимир Путин.

Последва издигането на олимпийското знаме, като в тази церемония участие взеха първата жена, летяла в космоса - Валентина Терешкова, както и режисьорът Никита Михалков. Зрителите чуха и химна на олимпийските игри в изпълнение на оперната певица Анна Нетребко. Малко по-късно бе произнесена клетва за безпристрастност от съдиите.

Предпоследната част на церемонията включваше хореографи на кънки, които започнаха да разкриват тайната от последното събитие от откриващата церемония.

Черешката на тортата бе при появата на Мария Шарапова, която предаде факлата с олимпийския огън на лекоатлетката Елена Исинбаева, тя я поднесе на някогашния шампион по борба Александър Карелин, а той на художествената гимнастичка Алина Кабаева. Олимпийският огън запалиха легендите Ирина Роднина (във фигурното пързаляне) и Владислав Третяк.

България ще участва с отбор от 18 състезатели, като най-близо до отличията се очаква да е Александра Жекова, която ще се състезава в сноуборд бордъркрос.

Николай Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар