събота, 28 декември 2013 г.

Големите български успехи в зимните спортове

Минаха повече от 15 години от първия и единствен златен медал на България от Зимни Олимпийски игри на Екатерина Дафовска.Това безспорно е най-големият успех за българските зимни спортове в историята, но все пак не е единственият. Нека си припомним кои са те!

На най-големия спортен форум България има общо 6 медала – 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови.

В действителност преди огромния успех на Дафовска, нашите спортисти имат само един медал и то доста по-далечен период от времето. Първото отличие печели Иван Лебанов. Той стига до бронзов медал в ски бягането на 30 километра на Олимпийските игри Лейк Плесид (САЩ) през 1980 година.

В периода 1998-2006-а страната ни изживява своя олимпийски възход. В Нагано Дафовска носи първото злато, но в същата дисциплина, в която тя става първа – 15 км биатлон, сме на косъм от още един медал – Павлина Филипова остава четвърта на стотни от бронза. Тогава България записва и най-високата си позиция в класирането по медали на Олимпийски игри, заемайки 15-о място.
Ирина Никулчина (вдясно) ще носи българското знаме заедно с Генаци Стоицов.
Никулчина празнува с бронза в Солт Лейк Сити
 
Чисто като количество медали най-успешна за нас е Олимпиадата в Солт Лейк Сити през 2002 година. Тогава родната делегация се завръща с общо 3 медала – 1 сребърен и 2 бронзови.
Единият бронз е на Ирина Никулчина в преследването на 10 километра в биатлона. Евгения Раданова пък носи сребро от спринта на 500 метра в шорттрека и бронз на 1500 метра.
Представителката ни в шорттрека взема и единствения медал за България на Игрите в Торино през 2006-а. Печели отново сребро на 500 метра.

Така, ако изключим, че в колекцията на Раданова липсва олимпийско злато, спокойно може да я определим и като най-успешния български спортист в зимните спортове. Освен 3-те си олимпийски медала, тя има спечелени 2 златни медала от световни първенства (през 2000 и 2003-а година), 4 сребърни и 10 бронзови (3 от тях с щафетата). Безспорно тя е най-добрата европейка в спорта шорттрек. На първенствата на Стария континент Раданова стига 7 пъти до званието абсолютен шампион, т.е. най-добре представена състезателка на даден шампионат. Иначе медалите й от европейски са общо 47, а 37 от тях са златни. За известен период от време е и световна рекордьорка на 500 метра.
Раданова е и два пъти световна шампионка.
Раданова е и два пъти световна шампионка
 
Освен шорттрека, в лицето на Евгения Раданова, обаче най-успешният български спорт е биатлонът, по-специално в женското му направление.

Екатерина Дафовска е най-изтъкнатата ни представителка. Освен златния медал от Нагано 1998, настоящият президент на федерацията по биатлон има 2 бронзови медала на 15 километра от световни първенства – през 1995 г. в Антхолц и през 1997-а в Осърбле. Печели златен медал в същата дисциплина от европейското първенство в Минск през 2004-а, а 2 години по-късно в Лангодрф стига до сребро с щафетата, заедно с Павлина Филипова, Ирина Никулчина и Ива Шкодрева-Карагьозова и до бронз в спринта на 7,5 км. Тя е и българката, постигала най-високо класиране в Световната купа – 4-о място през сезон 2002/2003, в който стига и до 4 победи.

Ирина Никулчина пък добавя към бронзовия си олимпийски медал, сребърен с вече споменатата щафета от европейското през 2006-а, година по-късно в Банско стига до бронз в преследването.

Още един златен медал от европейски първенства идва от Павлина Филипова. Тя завършва първа в индивидуалното на 15 километра през 2006-а, а освен това има и 2 подиума за Световната купа.

Ива Шкодрева-Карагьозава пък е първата ни биатлонистка, която печели старт за Световната купа, като постига това във вече далечната 1988 година. Взема бронзов медал от световното първенство през 1991 г. На европейски първенства има един златен и един бронзов медал. Заедно с щафетата в състав с Надежда Алексиева, Силвана Благоева (тогава за Олимпийски игри щафетата е с по 3 състезателки) е на крачка от бронзов медал на Олмпийските игри в Албервил през 1992 г.

Година по-рано българската щафета в състава Ива Шкодрева, Надежда Алексиева, Силвана Благоева и Мария Манолова стига до сребърен медал от световно първенство, а на през 1990 до бронзов и до бронзов, като тогава на мястото на Силвана Благоева е Цветана Кръстева.
Същата Цветана Кръстева стига до сребърния медал в спринта на световното първенство през 1989 г.

Друга европейска шампионка в биатлона е Радка Попова, която стига до 1 златен и 2 сребърни медала на континенталния шампионат в Контиолахти (Финландия) през 2002 г.
В най-емблематичния зимен спорт – ски алпийските дисциплини, най-изявеният ни представител е Петър Попангелов. Той единствен има победа в старт от Световната купа и още десет подиума. На два пъти стига до шесто място на Олимпийски игри – в Лейк Плесид през 1980 г. и в Сараево през 1984-та.

В друг от значимите зимни спортове – фигурното пързаляне, успехите са дело на Албена Денкова и Максим Стависки в танцовите двойки. Те на два пъти са световни шампиони в този спорт, традиционно окупиран от бившата съветска школа, през 2006-а в Калгари и през 2007 г. Токио. Стигат до сребърен медал през 2004 г. в Дортмунд и бронз от Вашингтон 2003. На европейски първенства успехите са – сребро през 2003 и 2004 г., бронз през 2007-а.

m.zonasport.btvnews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар