петък, 15 март 2013 г.

Норвегия №1 при жените, Русия при мъжете

Норвегия спечели купата по нации при жените участнички в Световната купа по биатлон за сезон 2012/2013. Те събират 7626 т. в крайното класиране, като основна заслуга за тяхната победа има Тора Бергер, която в неделя най-вероятно ще спечели и малката кристална купа в масовия старт.

Втори останаха германките с 7556 т., като те дължат престижното си класиране най-вече на Андреа Хенкел и Мириам Гьоснер. Третото място при дамите на Русия може да се нарече истински провал. Представителките на "Сборная" са далеч зад германките на 164 т. в същото време те едва изпревариха украинките с 6 точки.

България успя да запази три от четирите си квоти при жените за Световната купа, като нашите момичета заемат 19-то място. Успяхме да изпревариме Словения и Австрия, но изцяло благодарение на това, че тези две страни не стартираха с женска щафета в Сочи. Все пак запазването на три квоти е изключително важно за България, защото в класирането по нации се взимат резултатите на трите най-предно класиралите се биатлонистки в дисциплините - индивидуално, спринт и щафета.

При мъжете №1 е Русия, която в оспорвана битка изпревари Норвегия. Братушките имат 7749 т., а викингите останаха с 7692 т. Франция главно благодарение на победителя за Световната купа Мартен Фуркад зае третото място с 7656 т. България и през следващия сезон при мъжете ще бъде представяна от четирима биатлонисти за Световната купа. Нашите момчета са 14-ти в крайното класиране по нации с 4949 т.

Николай Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар