понеделник, 15 април 2013 г.

Екатерина Дафовска е сред най-добрите биатлонистки в света

Най-успешната ни биатлонистка Екатерина Дафовска заема 29-то място в класацията на най-добрите в този спорт в света от сезон 1992/1993 насам, съобщи sports.ru.

Класацията е направена на базата на броя на подиумите, които са постигани от състезателките в световната купа, световните първенства и олимпийските игри. В кариерата си Дафовска се е качвала общо 14 пъти на почетната стълбичка в 206 старта. Нашата състезателка има 5 първи места, 3 втори и 6 трети.

Победител в класацията е Магдалена Форсберг (Швеция) с 87 подиума в 154 старта. Тя има 42 победи, 18 втори места и 27 трети. Така Форсберг се е качвала на подиума в 56,5% от състезанията на които е участвала.

Втора в класацията на биатлонистките е немската легенда Уши Дизел с 69 подиума, а трета е нейната сънародничка Кати Вилхелм, която също 69 пъти се е качвала но почетната стълбичка, но има по-малко победи.

Кралицата на биатлона Магдалена Нойнер е четвърта с 63 подиума. Тя обаче е втора по показателя - процент от качванията на подиум при състезания. Нойнер е била на почетната стълбичка в 41,7% от всичките и 151 старта за световната купа, световните първенства и олимпийски игри.

В класацията по качвания на подиума пета е Андреа Хенкел, а победителката за последната Световна купа по биатлон Тора Бергер е шеста с 54 качвания на почетната стълбичка от 232 старта.

Николай Георгиев




Няма коментари:

Публикуване на коментар