вторник, 19 март 2013 г.

Силен сезон за мъжкия ни биатлон, драма при жените

Българите направиха силен сезон в Световната купа по биатлон за сезон 2012/2013. Красимир Анев записа блестящото 8-мо място в индивидуалната надпревара на 20 км. в първия старт от Световната купа в шведския курорт Йостерсунд.

Най-доброто класиране за българите през сезона обаче дойде от Владимир Илиев, който се класира шести на спринта в Поклюка, Словения. Успехите не спряха до тук, като Краси Анев записа отличното 12-то място в спринта на 10 километра при мъжете в австрийския зимен център Хохфилцен. На Световното първенство по биатлон в Нове Место, Чехия Анев зае отличното 11-о място в спринта. На чешка земя бе изпълнена и основната задача за българските биатлонисти, а именно да запазим четирите си квоти за олимпиадата в Сочи през 2014.
В генералното класиране за Световната купа Красимир Анев е 38-ми с 222 точки, Влади Илиев е 44-ти със 156 т., а Мишо Клечеров е 89-ти с 12 точки.

При дамите обаче нещата не изглеждат никак розови. Българските момичета имат сериозни проблеми в стрелбата, а на ски бягане до докарва само Емилия Йорданова. Именно от Емито дойде и единствения светъл лъч през сезона. Тя завърши на 19-о място в преследването на 10 километра в Холменколен,  Норвегия.

При жените загубихме една квота за Световната купа и от следващия сезон вместо с четири състезателки ще бъдем представени от три. Все пак и това си е успех, защото вървяхме с пълна сила към загубата на две квоти, но неучастието на преките ни конкурентки в женската щафета в кръга в Сочи ни помогна да запазим три от четирите квоти. За съжаление обаче на световното по биатлон в Нове место бяха загубени три квоти и на олимпиадата в Сочи 2014 ще можем да разчитаме само на една биатлонистка.

Николай Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар