сряда, 19 юни 2013 г.

Каква трябва да бъде женската ни щафета през новия сезон

Макар да сме лято, то още от сега трябва да се помисли за щафетите ни по биатлон през новия сезон. Традиционно при щафетите стабилните отбори остават най-силния си състезател на четвърти пост, ако имат втори силен състезател (с добра стрелба), то той минава на първи, за да даде добър старт на отбора.

Това става благодарение главно на чистата стрелба, защото в началото на първата обиколка трафика е голям и не могат добре да се разгърнат беговите възможности. Преблемният биатлонист е на втори пост, за да се минимизират щетите, а третия е на най-стабилния и резонен състезател.

При слабите отбори обаче ситуацията е доста по-различна. Най-силният състезател се поставя на първи пост, защото ако остане чак на четвърти, то отборът може вече да е затворен с една обиколка и да е спрян от състезанието. За съжаление вече не сме във времената на Екатерина Дафовска и българската щафета не може да се бори с най-добрите, а просто трябва да се стреми да завърши състезанието. Затова Емилия Йорданова трябва да е на първи пост. Тя показа най-добри резултати през миналия сезон за Световната купа. Втора трябва да е Ниа Димитрова (ако тогава вече не се състезава за Словения), която може да задържи нейното време, Райна Коюва може да смъкне от времето на своите съотборнички, но не прекалено много. Стефани Попова на четвърти пост може да задърже резултата и българската щафета да завърши на прилично място. Това е оптималното, което може да се направи.

Във всичко си има тактика, а женската щафета по биатлон не прави изключение от това!!!

Очаквайте анализ и за мъжката ни щафета!

Николай Георгиев


Няма коментари:

Публикуване на коментар