събота, 16 февруари 2013 г.

Дафовска: Чакаме Стоичков и милиардера Прохоров на европейското

Екатерина Дафовска не се нуждае от представяне. Тя е най-успялата българска биатлонистка и спортистка в зимните спортове въобще. Кадрите от златния й олимпийски медал в Нагано още спират дъха. Чепеларката сега е председател на федерацията. От 18 до 26 февруари Банско приема откритото европейско първенство по биатлон. Това е и един от най-големите спортни форуми, на които страната ни е домакин тази година.

- Г-жо Дафовска, как върви организацията около европейското първенство?

- По план. Контейнерите вече са качени. Трибуните също. Имаше момент на притеснение дали снегът ще позволи на камионите да пренесат големите тежести до Бъндеришка поляна. Успяхме за две вечери да качим 32 контейнера. Много курсове бяха направени.

- Колко души участват в подготовката на едно такова мащабно състезание?
- Не сме броили. Нямаме нито един доброволец. На всеки човек се плаща. Иначе имаме около 200 човека съдии. Отделно още 20 в организационния комитет. Мога да прибавя и хората, които монтират съоръженията. Община Банско е основен наш партньор. Отпускат ни средства за всяко едно състезание. Включват се в организацията. Всичко, което е свързано с откриването, церемониите по награждаванията. Ползваме доста добър екип и от тяхна страна, за което им благодарим.

- Да очакваме ли нещо по-специално на откриването?

- Имаме програма. Всички 376 биатлонисти и 170 официални лица ще вземат участие в церемонията, която ще започне в 19,30 часа във вторник на централния площад в Банско. Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков ще даде старт. Той е почетен председател на организационния комитет. Ансамбъл “Българе“ ще изпълни фрагменти от спектакъла “Това е България“ със солисти Албена Вескова и човекът-оркестър Веселин Кузмов. Трябва да се съобразяваме с бюджета ни, който трябва да издържи 8 дни. Имаме 6 състезателни и два тренировъчни. Всеки ден разходите се умножават. Но искам да кажа, че без подкрепата на министерството нямаше да можем да се справим. Държавата се включи с по-голямата част от средствата, без които няма как да организираме първенство от такъв ранг.

- Разбрах, че управата на биатлона в Русия идва, за да черпи опит за Сочи?
- Не. Това е измислица. Вие не можете да си представите колко центрове има там и на колко по-високо ниво са от нашето. Руснаците идват тук да се състезават и да печелят.

- Да очакваме ли някакви ВИП гости?
- Ще пристигне дясната ръка на президента на Международния съюз по биатлон Андерс Бесеберг – Сергей Кущенко. Руснакът е първи вицепрезидент на световната организация и един от водещите спортни мениджъри с света. Освен с биатлон се занимава и с баскетбол. Той е член на управата на американския “Бруклин Нетс“, собственост на друг негов сънародник – милиардерът Михаил Прохоров, който пък е и президент на Съюза на биатлонистите в Русия. Него също сме поканили в Банско. И Христо Стоичков е обещал да дойде.

- Как се подготвя трасето?
- При нас не е толкова сложно, тъй като не се иска заледяване. От един месец пистата се обработва. За щастие нямаме никакви притеснения за снега.

- Какво трябва да направи човек, ако иска да гледа европейско по биатлон на живо?

- Достъпът до нашия стадион е безплатен. Не се купуват билети за трибуните. Придвидили сме 800 места. Който е решил да идва трябва или да си приготви 10 лева за паркомясто, за за спре с колата горе, или да си плати лифт карта.

- Предизвикателство ли е за вас домакинството на това първенство като президент на федерацията?
- Да. Преди две години на европейската купа почерпих опит. Състезанието беше само 2 дни, но видях отвътре как трябва да се организира. Европейското обаче е надпревара от друг калибър.

- Има ли нещо, което ви притеснява?

- Напрежение винаги има. Дали ще успеем да се справим без грешки, и то главно съдийски. Важно е шампионатът да мине гладко.

- Нашият отбор ще се състезава в Банско веднага след тежки стартове на световното в Нове Место. Няма ли да сме много уморени?

- Трудно е, но се надяваме да се възстановят.

- Как сме с екипировката?
- Осигурили сме всичко, което е по силите ни, макар че винаги има какво да се желае. Тези дни Краси Анев каза, че нямал ски. Трябва да се знае, че един спортист с години си подбира най-добрите. Ние сме му купили, а и той отделно е на договор с "Фишер". Искам да отбележа, че на мен такива ски никой не ми е купувал. Самите състезатели осъзнават нуждата да имат голям подбор от ски и затова те също инвестират. Федерацията е купила около 50-60 чифта на година за всички. Но ще ви направя сравнение с един руски отбор от Красноярск, който си доставя по 120 чифта, но бюджетът му е 1,3 млн.

- Отваря ли името Дафовска врати пред спонсорите?

- Трудно. Федерацията има два основни спонсора - ОББ и "Техем". Не мога да се оплача като знам каква е финансовата криза. Бюджетът на фирмите е свит и всеки се съобразява с него. Никой не се вълнува дали си име или не.

- Колко квоти ще има биатлонът на олимпиадата в Сочи?
- При мъжете най-вероятно 4. Жените са с по-слаби резултати от световното и изпадат от 20-ото място по нации и явно губиме пълна квота. Националите ни са амбицирани. На всички им се иска да напредват в класирането на големите първенства. Нека си спомнят, че преди 2 години трудно влизаха в първите 30, така че имаме голям напредък.

- На какво го отдавате?
- На правилна подготовка и работа на треньора. Ние се опитваме да купуваме повече ски. Ваксите също са скъпа част от подготовката. Това ще са и най-големите ни нужди за следващата година. Федерацията влага много средства в материалната част.

- Минаха 15 години от златния ви медал в Нагано. Има ли носталгия?

-  Нямах време около европейското да помисля са честването. Интересът е главно журналистически.

- Защото никой още не може да повтори този успех?
- И в бъдеще няма да е много лесно да се догони.

- Какво е нужно да станеш олимпийски шампион?
- Важно е как ще израснеш още от малък. Дали ще попаднеш в правилните условия, дали ще имаш конкуренция в националния отбор. Един спортист се гради много години и след това чака да дойде деня, в който да има шанс, да е в най-добра форма и психологически да е необременен. Въобще куп от фактори. Може би и Божа работа донякъде!

- Шиете ли още гоблени?
- Не.

- А ушихте ли онзи, с вашия лик, който години чакаше реда си?
- Не.

Интервю на Мария Димитрова, в. "Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар